ΚΑΛΠΑΚΙ

Μια ημερομηνία που θα έλεγε κανείς ότι χαρακτηρίζει το Καλπάκι, δεν είναι άλλη από το 1940. Τη χρονιά αυτή και συγκεκριμένα την 28η Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα απορρίπτει το τελεσίγραφο της Ιταλίας να παραδοθεί λέγοντας “ΟΧΙ” στις ιταλικές δυνάμεις και με αυτό το γεγονός ξεκινά ο Ελληνοιταλικός πόλεμος. Η Ιταλία εισβάλλει στην Ελλάδα από την Αλβανία όμως η πεισματώδη αντίσταση στο Καλπάκι και την Πίνδο με αρχηγό τον Χαράλαμπο Κατσιμήτρο Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Πεζικού, ήταν αυτές που ανέκοψαν την προέλαση των ιταλικών στρατευμάτων προς τα Ιωάννινα και που όρισαν την έκβαση του ελληνοιταλικού πολέμου.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σήμερα στο λόφο πάνω από τον οικισμό του Καλπακίου στέκει αγέρωχο το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του “αγνώστου στρατιώτη” όπου φυλάγεται στρατιωτικό οστεοφυλάκιο πεσόντων. Στη πλαγιά απέναντι από τον οικισμό στο λόφο του προφήτη Ηλία δεσπόζει το “ΟΧΙ” που είπαμε στους Ιταλούς φέρνοντάς μας στο νου αναμνήσεις από την εποχή.

 

Στην είσοδο του Καλπακίου υπάρχει το πολεμικό μουσείο όπου στρατιώτες ξεναγοί παρουσιάζουν στους επισκέπτες τα πλούσια εκθέματα, γραφική και ηχητική αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. Ακόμη ένα μνημείο που αξίζει κανείς να δει ερχόμενος στο Καλπάκι, δεν είναι άλλο από τη σπηλιά όπου χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας κατά τη διάρκεια του πολέμου .Την είσοδο της σπηλιάς κοσμεί προτομή του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου.

 

Τέλος στα πλαίσια των εορτασμών του έπους 1940 ο Δήμος Πωγωνίου κάθε χρόνο διοργανώνει μία εντυπωσιακή αναπαράσταση της μάχης που δόθηκε στα βουνά του Καλπακίου.